Inwoners van 35 gemeenten hebben geluk: zij kunnen een Kieskompas raadplegen bij het bepalen van hun stem voor de gemeenteraadsverkiezingen. De Kieskompas voor Westerwolde is vanaf donderdag 17 februari te vinden op http://westerwolde.kieskompas.nl/.
De stellingen in een Kieskompas zijn samen met de betrokken partijen vastgesteld. De methodiek van Kieskompas garandeert dat de politieke partijen voldoende van elkaar verschillen op deze stellingen. Bovendien is Kieskompas de enige stemhulp die de standpunten van alle partijen controleert. Dit geeft de kiezers de garantie dat de informatie in een Kieskompas volledig en betrouwbaar is.
“Wij hebben de afgelopen weken ruim 10.000 standpunten van 352 politieke partijen gecheckt”, aldus Max Wastiaux, projectmanager van Kieskompas. “Bij twijfel hebben we contact opgenomen en de partijen gevraagd om hun standpunt verder toe te lichten of ander bewijs aan te leveren. Al deze informatie is te vinden in het Kieskompas.”
Ingezonden mededeling van 'KiesKompas'
Er valt wat te kiezen in uw gemeente! Maar welke partij vertegenwoordigt uw stem het beste?
Vul het Kieskompas voor uw gemeente in! Welke partijen staan er vlakbij u in het politieke landschap en welke partijen staan verder van u af? In het Kieskompas kunt u verder op onderzoek gaan door uw positie in het landschap verder te verfijnen door thema’s aan of uit te vinken óf de standpunten en onderbouwingen van de partijen per stelling te bekijken.
- Uitleg over werkwijze
Samen met de deelnemende politieke partijen heeft het Kieskompas onderwerpen verzameld die in uw gemeente spelen. Deze onderwerpen hebben we vertaald naar prikkelende stellingen. Alle partijen hebben op deze stellingen geantwoord van helemaal mee eens tot helemaal niet mee eens.
In het Kieskompas ziet u uw positie en die van de partijen in het politieke landschap. U kunt zich vervolgens verder oriënteren op de posities van de verschillende partijen. Zo kunt u de thema’s selecteren die voor u belangrijk zijn en kijken welke partij op deze thema’s het meest overeenkomt met uw voorkeuren, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, economie of milieu.
Ook kunt voor elke stelling uw antwoord vergelijken met die van de partijen. Het Kieskompas is volledig transparant. Alle antwoorden van de politieke partijen worden onderbouwd door een verwijzing naar hun verkiezingsprogramma of een andere partijbron. Het Kieskompas heeft alles gecontroleerd. Met één klik op de knop kunt u deze onderbouwingen inzien!
- Ontbrekende thema’s in het Kieskompas
U ziet misschien niet alle onderwerpen die in uw gemeente spelen terug in het Kieskompas. Ondanks dat sommige thema’s erg belangrijk zijn, worden alleen onderwerpen opgenomen die een onderscheid maken tussen partijen. Het doel van het Kieskompas is dan ook om u de verschillen tussen alle deelnemende partijen te laten zien, zodat u bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen een goed geïnformeerde keuze kunt maken.
- Over Kieskompas
Bij Kieskompas brengen we politieke en maatschappelijke opinies in beeld. Dat doen we door online (en offline) kieshulpen in te zetten, gericht panelonderzoek uit te voeren en door events te organiseren. Onze bekendste tool is het Kieskompas. Daarmee informeren we in de eerste plaats inwoners, maar genereren we ook heel veel data, waarmee wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. De data verwerken we daarnaast tot interessante en relevante content voor de media. Het Kieskompas is dus niet zomaar een tool. Het speelt als stemhulp een belangrijke rol bij verkiezingen. Met onze Kieskompassen maken we verkiezingen inzichtelijk, laten we zien wat de belangrijkste politieke kwesties zijn en waar de verschillende partijen voor staan. En zo helpen we kiezers met het maken van een weloverwogen keuze. Met een hogere opkomst als een prettig bijeffect.
Kieskompas heeft wetenschappelijke roots en is ingebed in de academische gemeenschap van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het werkt volgens een beproefde wetenschappelijke methodiek en is volstrekt onafhankelijk. We opereren internationaal: sinds onze oprichting in 2006 hebben ruim 45 miljoen mensen in meer dan 40 landen een van onze Kieskompassen ingevuld.
Het bedrijf Kieskompas wordt gevormd door een groep betrokken en enthousiaste wetenschappers, fighting political analphabetism.