Daarna volgde de aankondiging van de verkiezing van het “Groene Lintje”. Een landelijk initiatief van GroenLinks voor lokale afdelingen. Het gaat om aandacht voor het milieu door middel van deze verkiezing. Hierbij mogen alle inwoners van Westerwolde andere inwoners die zich als persoon, organisatie of bedrijf inzetten voor natuur, milieu of duurzaamheid voordragen voor het Groene Lintje. Nadere informatie over deze verkiezing volgt.
Hierna werd overgegaan tot de “Battle”. Vier sprekers kregen drie minuten de tijd om hun zegje te doen, waarna er tijd was voor vragen en discussie daarover. Door de geanimeerde sprekers en gesprekken werd niet alleen regelmatig de drie minuten overschreden maar ook de geplande pauze vergeten, wat op zich genoeg zegt over de avond.
Joke Leenders – Veelerveen, een dorp met toekomst
Rust, ruimte en het landschap zijn heel belangrijk voor de bewoners van Veelerveen. Toen er plannen voor grote windmolens bekend werden die die rust, ruimte en dat landschap zouden verstoren ontstond de werkroep “Duurzaam Veelerveen”. Deze kwam met een groots plan: Veelerveen voorzien van eigen energie en de huizen van het aardgas af halen. Met wilde creatieve en poëtisch ideeën is de werkgroep bij veel mensen langsgegaan; het kanaal gebruiken, kleine windmolens, hout uit eigen productie, biogas opwekken. Helaas na 1,5 jaar er aan gewerkt te hebben bleek het iets ingewikkelder te liggen. Begeleid door de gemeente en de Groninger Energiekoepel werden ze uit hun dromen verlost. Uiteindelijk leken ze veroordeeld tot één ding; isoleren van alle huizen/opknappen en geschikt maken voor een warmtepomp of elektrisch verwarmen. Maar het is de vraag of daar genoeg draagvlak voor is van de bewoners. Daarom stappen ze nu over naar plan B – Betrokkenheid van overheid èn de inwoners. Er wordt subsidie aangevraagd voor een proeftuin “aardgasvrije wijk”.
Enkele reacties:
Voorgesteld wordt mee te doen met het Verduurzamingsplan van Acantus om oude sociale huurwoningen af te breken en nieuwe te bouwen, goed professioneel geïsoleerd. Voor deze megaoperatie moet er wel heel veel vertrouwen in de overheid zijn. Op dit moment zijn er al twee projecten gaande: 86 sociale huurwoningen worden bijgebouwd en een deel vervangen door nieuwe woningen: Vlagtwedde, Blijham en Ter Apel.
Energietransitie Veelerveen is ook het opknappen van het dorp en dat moet samengaan.
Kan er voordeel gehaald worden uit het Platform energietransitie Westerwolde?
Straks komt er serieus geld in het Duurzaamheidsfonds. Het zou mooi zijn als dit soort initiatieven uit dit eigen fonds wordt ondersteund. Geld moet in concrete warmtetransitie. Veel oplossingen voor de energietransitie lijken leuk maar zijn niet haalbaar:
windmolens, (te groot of te klein), zelf energie opwekken (grote systeemproblemen, het elektriciteitsnet kan dit (nog) niet aan).
Aanrader: Tegenwind - Het verdriet van de veenkoloniën, zo. 31-10 20:20 NPO 2 of NPO Start