Daarna volgde de aankondiging van de verkiezing van het “Groene Lintje”. Een landelijk initiatief van GroenLinks voor lokale afdelingen. Het gaat om aandacht voor het milieu door middel van deze verkiezing. Hierbij mogen alle inwoners van Westerwolde andere inwoners die zich als persoon, organisatie of bedrijf inzetten voor natuur, milieu of duurzaamheid voordragen voor het Groene Lintje. Nadere informatie over deze verkiezing volgt. 

Hierna werd overgegaan tot de “Battle”. Vier sprekers kregen drie minuten de tijd om hun zegje te doen, waarna er tijd was voor vragen en discussie daarover. Door de geanimeerde sprekers en gesprekken werd niet alleen regelmatig de drie minuten overschreden maar ook de geplande pauze vergeten, wat op zich genoeg zegt over de avond.

 

Joke Leenders – Veelerveen, een dorp met toekomst

Rust, ruimte en het landschap zijn heel belangrijk voor de bewoners van Veelerveen. Toen er plannen voor grote windmolens bekend werden die die rust, ruimte en dat landschap zouden verstoren ontstond de werkroep “Duurzaam Veelerveen”. Deze kwam met een groots plan: Veelerveen voorzien van eigen energie en de huizen van het aardgas af halen. Met wilde creatieve en poëtisch ideeën is de werkgroep bij veel mensen langsgegaan; het kanaal gebruiken, kleine windmolens, hout uit eigen productie, biogas opwekken. Helaas na 1,5 jaar er aan gewerkt te hebben bleek het iets ingewikkelder te liggen. Begeleid door de gemeente en de Groninger Energiekoepel werden ze uit hun dromen verlost. Uiteindelijk leken ze veroordeeld tot één ding; isoleren van alle huizen/opknappen en geschikt maken voor een warmtepomp of elektrisch verwarmen. Maar het is de vraag of daar genoeg draagvlak voor is van de bewoners. Daarom stappen ze nu over naar plan B – Betrokkenheid van overheid èn de inwoners. Er wordt subsidie aangevraagd voor een proeftuin “aardgasvrije wijk”. 

Enkele reacties:

Voorgesteld wordt mee te doen met het Verduurzamingsplan van Acantus om oude sociale huurwoningen af te breken en nieuwe te bouwen, goed professioneel geïsoleerd. Voor deze megaoperatie moet er wel heel veel vertrouwen in de overheid zijn. Op dit moment zijn er al twee projecten gaande: 86 sociale huurwoningen worden bijgebouwd en een deel vervangen door nieuwe woningen: Vlagtwedde, Blijham en Ter Apel. 

Energietransitie Veelerveen is ook het opknappen van het dorp en dat moet samengaan.

Kan er voordeel gehaald worden uit het Platform energietransitie Westerwolde? 

Straks komt er serieus geld in het Duurzaamheidsfonds. Het zou mooi zijn als dit soort initiatieven uit dit eigen fonds wordt ondersteund. Geld moet in concrete warmtetransitie. Veel oplossingen voor de energietransitie lijken leuk maar zijn niet haalbaar:

windmolens, (te groot of te klein), zelf energie opwekken (grote systeemproblemen, het elektriciteitsnet kan dit (nog) niet aan).

Aanrader: Tegenwind - Het verdriet van de veenkoloniën, zo. 31-10 20:20 NPO 2 of NPO Start

Joke Leenders

Dennie Sweertman – Toeslagen

Dit verhaal ging niet over de toeslagaffaire maar over zorg- en huurtoeslag. Voorstel is om die af te schaffen zoals het nu is omdat dat niet werkt. Aan het eind van de maand moeten de mensen hun zorg betalen. Vaak is daar dan geen geld genoeg voor en er wordt via de toeslagen maar een deel vergoed. Voorstel: waarom worden de toeslagen niet verrekend in plaats van dat je iets krijgt? Een bij Dennie bekend incassobureau krijgt bijna 200 aanmeldingen per maand van mensen die niet kunnen betalen en heeft daarvoor 30 mensen in dienst, puur alleen voor het binnenhalen van de zorgverzekering of de huur. Onze zorgverzekering heeft dus ook een keerzijde: 1 miljard per jaar voor incassokosten. Waarom leggen we dit niet bij de werkgever/het UWV neer. Voorbeeld: werkgever draagt de toeslag af waardoor het restant door de persoon zelf betaald moet worden, dus veel minder. Wordt er dan toch nog een schuld opgebouwd, dan is die veel lager en makkelijker af te lossen.

 

Enkele reacties:

Nadeel is dat je de verantwoordelijkheid bij mensen weg haalt. Het schuldenprobleem  is niet typisch een Westerwolds probleem, het zit veel dieper, heeft met inkomens te maken. Geef mensen een eerlijk loon waarvan ze de verzekeringen e.d. kunnen betalen in plaats van allerlei reparaties uitvoeren. Vroeger hadden we het Ziekenfonds maar dat systeem, het was een goed systeem, is gesloopt. Een groeiend aantal mensen in het land komt in de financiële problemen. Onder andere de ouderen aangezien er al een tijd niet geïndexeerd wordt. De belastingdienst is niet geschikt, is een bureaucratisch monster. Het is hoog tijd voor een andere politiek en een basisinkomen, daarmee kan veel worden veel opgelost. 

Voorstel is het aanstellen van budgetcoaches. Een budgetcoach zou zelfs kunnen meekijken vóór mensen in de schuldsanering komen. Misschien vanuit de gemeente. Er moet goed opgelet worden dat bij een nieuwe baan vanuit een uitkering, die uitkering niet stopgezet wordt vóór het loon ontvangen is want dan valt er een gat. Als de uitkering niet van de gemeente kwam zou diegene een overbruggingskrediet moeten krijgen. Nu komen onnodig veel mensen in de schulden. De schaamte daarover is groot. 

Dennie Sweertman

Didi Dresscher – Overstroomd

Naar aanleiding van het overstroomde Ter Apel in de afgelopen periode wordt opgeroepen tot meer humaniteit en solidariteit. Daar is na drie kabinetten Rutte niet veel van over. AZC De Grenshof in Bellingwolde heeft volgens diverse bronnen tot 2017 goed gefunctioneerd en zorgde voor veel werkgelegenheid, betaald en vrijwillig. Waarom destijds gesloten en waarom nu, tijdens deze crisis niet heropenen, al was het alleen voor statushouders, zodat er in Ter Apel ruimte komt. Eventueel in combinatie met jongeren en alleenstaanden. Het gebouw staat sinds 2017 leeg. Helaas zegt het gemeentebestuur steeds “nee” op de vraag om heropening. De reden daarvoor (we doen al meer dan genoeg met het AC in Ter Apel) is niet steekhoudend. Na de samenvoeging van de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde zou het aantal AZC’s op z’n minst niet minder moeten zijn en een AZC is iets anders dan een AC. Er is in Westerwolde ruimte en Nederland staat als vierde in de ranglijst van rijkste landen van de wereld.

Oproep: help mee de Grenshof op korte termijn hiervoor te heropenen.

Reacties:

GroenLinks Westerwolde heeft dit ingebracht in de Raad. En dan met name voor statushouders (niet voor veilige-landers). Statushouders zijn niet anders dan jij of ik en hebben ook recht op een huis. Bijvoorbeeld semi-appartementen, voor een bepaalde duur. Nu zitten er nog veel statushouders in Ter Apel en stagneren de doorstroom. De raad heeft daar afwijzend op gereageerd met inderdaad als enige argument dat ze al genoeg doen met het AC in Ter Apel. Maar Westerwolde is veel meer dan Ter Apel. Je merkt een selectieve doofheid bij de raad, die een negatieve houding heeft en heropening tegenhoudt. Daarom moet zo’n voorstel nu nog niet in stemming gebracht worden want je weet dat je dat nu verliest en dan hoef je het niet weer te proberen. Als er positieve signalen uit de Bellingwolders zelf komen heb je kans dat het sentiment in de raad omslaat. Dan zou de fractie het graag weer willen voorstellen en in stemming brengen. Meer voorlichting over asielzoekers, statushouders en veilige-landers zou ook kunnen helpen.

Didi Dresscher

Jan Kah (rechts op de foto) heeft een mail gestuurd naar de gemeenteraad en het college met zijn grieven over uitspraken van het gemeentebestuur: overlast, criminaliteit, veilige landers. Hij verwijt het de burgemeester en het bestuur dat die deze sentimenten voeding geeft door hun uitspraken. Daarnaast was iedereen in eerste instantie zeer content met de omvorming tot het AC. Inzake migratie bepleit hij een groot opleidingscentrum ter omvorming naar de Nederlandse arbeidsmarkt. Velen zijn hoog opgeleid en wij hebben een schreeuwend tekort aan vakmensen.

Jan Kah
Eize Hoomoedt

Eize Hoomoedt – Het AZC: wat is er nou echt aan de hand

Eize geeft een overzicht van binnenuit van wat er de afgelopen twee weken allemaal gebeurd is met betrekking tot het AC in Ter Apel en wat de rol daarin van GroenLinks Westerwolde is geweest.  Zoals in het spoedoverleg met de  fractievoorzitters waar een statement uit voortkwam. Daarop werd een motie raadsbreed ingediend.

De fractie heeft haar uiterste best gedaan om ook de humanitaire kant naar voren te brengen, zowel voor de asielzoekers als de medewerkers hoewel dat moeilijk is met partijen als Gemeentebelangen en de VVD. Er is een persbericht uitgegaan om juiste kleur van GroenLinks Westerwolde aan het statement toe te voegen. Als kleine partij alleen kun je geen vuist maken naar het rijk. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol kwam langs in Westerwolde maar wist, tegen de verwachting in nogal teleurstellend, niets nieuws te vertellen. Uiteindelijk is er bij iedereen aan de bel getrokken en alle balletjes zijn wel gaan rollen. Nu lijkt situatie onder controle. Dat is het resultaat van de commotie. Nu moeten de cijfers van het COA rechtstreeks doorgezet worden naar de gemeente, de cirkel moet kleiner, zodat het meteen duidelijk ik wat er aan de hand is. 

Reacties en nadere uitleg:

Dit alles is bij de media beland en groot gemaakt. Zonder GLW was het statement niet raadsbreed en minder krachtig geweest. Tijdens bespreking met Gemeentebelangen, VVD en zelfs PvdA werd duidelijk dat die een heel andere insteek hadden. De fractie heeft heel veel aan de motie kunnen wijzigen die in eerste instantie erg krom en populistisch was. Punten kunnen wijzigen en toegevoegd en duidelijk kunnen maken: niet Ter Apel is de klos maar de vluchtelingen. De berichtgeving is over het algemeen rampzalig voor de beeldvorming. Die gaat veel te vaak over de 1% probleemgevallen. 

Het zou fijn zijn als er in het zuiden ook een AC komt voor de asielzoekers die daar aankomen. In 2010 is al door GroenLinks Westerwolde aangegeven dat ze tegen het AC waren (wat door veel mensen raar gevonden werd) omdat ze het niet verantwoord vonden dat de mensen in deze uithoek, waar niet eens een trein gaat, overal vandaan, zich aan moeten melden en vervolgens op straat gezet werden om zich over het hele land te verspreiden. Het had niet hier moeten komen, maar in het midden van het land.

Gevraagd werd of je niet het risico loopt, als je een motie gezamenlijk indient, niet meer het heft in eigen handen hebt. Dat is voorkomen door te zeggen: als het zo geschreven is doen we niet mee. Vervolgens konden er punten aangepast worden. Omdat het belangrijk was voor de impact dat we het met elkaar deden, ook richting rijk. Naast contact met het COA is er ook op landelijk niveau contact geweest. Bestuursvoorzitters van het COA bepleiten allang om locaties achter de hand te houden en geen tijdelijke contracten van drie tot vijf jaar die nu dus allemaal verlopen zijn. De druk moet van de ketel: voorkomen besmettingen, het is inhumaan, voor medewerkers en vluchtelingen.

Op de vraag of de fractie tevreden is over wat er uiteindelijk op gang is gekomen wordt geantwoord dat het lijkt dat het goed is dat ze het zo gedaan hebben. Hoewel “als ze nu nog van alles achteraf willen weet ik niet of we dat nog een keer moeten doen”. Omdat het groot gemaakt is zijn er oplossingen gekomen. Zonder GroenLinks hadden we een verdeelde raad en waren minder krachtig.

Een ding is duidelijk: er moeten andere partijen in het College!