Een artikel van Greenpeace: https://www.greenpeace.org/nl/natuur/47035/boerenprotesten-krimp-veestapel-stikstof

Auteur: Hilde Anna de Vries

Boeren protesteren tegen de plannen van de overheid die de stikstofuitstoot fors moet terugdringen. Op sommige plekken zullen stallen moeten sluiten en de veestapel zal naar verwachting met ongeveer 30% krimpen.

Veestapel moet krimpen om natuur- en klimaatcrisis aan te pakken

De afgelopen jaren stelden steeds meer wetenschappers en politici dat krimp van de veestapel noodzakelijk is om de natuur- en klimaatcrisis aan te pakken. Nu lijkt de overheid daar ook op aan te gaan sturen. De onlangs aangekondigde plannen van de minister voor Natuur en Stikstof maken duidelijk dat veehouderijen op sommige plekken zullen moeten sluiten. Naar verwachting zal de veestapel met ongeveer 30% krimpen.

Overheid hield boeren jarenlang een worst voor

Dat boeren protesteren is volkomen begrijpelijk. Dat het voortbestaan van hun bedrijf nu onzeker is, is een pijnlijk resultaat van decennia lang zwalkend overheidsbeleid. Jarenlang heeft de overheid met telkens wisselende regels en wetten boeren geen eerlijk en duurzaam toekomstperspectief geboden. De natuur, het klimaat én de boer betalen hiervoor nu de rekening.

Ook wij zijn het zat: de natuur en ons klimaat lijden al decennia onder de gevolgen van een doorgedraaid landbouwsysteem, waarvan de veevoerfabrikanten, de kunstmestproducenten, de bestrijdingsmiddelenfabrikanten, banken en de supermarkten de vruchten plukken.

Hun belang is niet gelijk aan die van de individuele boer. Terwijl het voor een boer aantrekkelijk kan zijn om kleinschaliger te boeren of zich uit laten kopen, betekent het voor deze fabrikanten simpelweg een daling van inkomsten. Deze fabrikanten zijn gebaat bij een intensief en zo grootschalig mogelijke productie.

80% de Nederlandse productie is voor de export

De Nederlandse landbouw is hyperproductief, maar ons huidige voedselsysteem put onze aarde uit. Het merendeel, zo'n 80% van de Nederlandse productie, wordt geëxporteerd.

Nederland heeft het hoogste aantal landbouwdieren per hectare in heel Europa, en de ruim 100 miljoen dieren in ons land produceren meer mest dan onze bodem kan verwerken. De landbouw (en dan vooral de veehouderij) is dan ook verantwoordelijk voor zo'n 65% van de Nederlandse stikstofuitstoot die neerslaat in onze natuur.

Dit zijn de gevolgen van ons huidige landbouwsysteem

Te veel stikstof zorgt ervoor dat unieke plantensoorten verdwijnen, en daardoor de insecten die van deze planten leven, en daardoor weer de vogels die de insecten eten. En zo wordt het steeds stiller en leger in de natuur. Onze politici kunnen en moeten daar nú iets aan doen. Meer achteruitgang is simpelweg geen optie, dat is zelfs bij wet verboden. Wij houden scherp in de gaten of de overheid nu eindelijk voldoende maatregelen gaat nemen om de natuur te redden. Doen zij dat niet, dan zijn wij genoodzaakt om juridische stappen te nemen.