Vertrouwen in onze politieke leiders
De vraag is hoe we die weken gaan benutten om mensen over die streep te trekken. Het geloof in de politiek, vertrouwen in het bestuur van het land, de provincie en de gemeente, is naar een heel laag niveau gedaald. Misschien nog niet eens zo zeer door het (dis)functioneren van de gemeentelijke politiek. Alhoewel… het vertrouwen behouden in de politieke leiders wordt al iets lastiger wanneer je bijstand is stopgezet vanwege het krijgen van wat boodschappen van je moeder. Of als je smachtend zit te wachten op een woning omdat het nu wel heel erg krap wordt bij je ouders thuis en je inmiddels de 30 nadert.
Politiek bemoeit zich met jou
Jaren geleden was ik actief in de jongerenpolitiek en het argument om te gaan stemmen was dan altijd ‘als jij je niet met de politiek bemoeit, de politiek bemoeit zich wel met jou’. Overigens is dat nog steeds zo en gaat het niet alleen op voor jongeren. Politieke beslissingen kunnen heel veel invloed op je leven hebben, zowel in positieve als in negatieve zin.
Invloed op bijvoorbeeld:
- huisvesting (waar en hoe mag ik bouwen);
- regels rondom uitkeringen/bijstand (kom ik überhaupt in aanmerking);
- kosten voor het ophalen van het huisvuil;
- kunnen m’n kinderen veilig naar school fietsen;
- is de lucht die we inademen wel schoon en
- kan ik de groenten uit m’n eigen tuin veilig eten.
Soms heb je het gevoel dat er alleen maar óver je besloten wordt. Heel veel mensen willen graag bijdragen aan een veilige, groene, schone en duurzame woonomgeving. Maar dan willen ze daarover ook iets te zeggen hebben en dat er naar hen geluisterd wordt. In een goed functionerende democratie worden beslissingen genomen met meerderheid van stemmen, rekeninghoudend met en respect voor de minderheid.
Eén keer in de vier jaar en dan gebak
Ik geef toe, één keer in de vier jaar stemmen lijkt weinig invloed te hebben. Toch is dat niet zo. Stemmen is een recht in de democratie. Wij hebben dat recht, het privilege om mee te beslissen over welke partijen straks over het beleid gaan. Dit kostbare recht staat in steeds meer landen onder zware druk omdat òf oppositiepartijen verboden zijn òf omdat zij nauwelijks aandacht krijgen door een aan banden gelegde vrije pers.
Wij mogen en kunnen gebruik maken van dat stemrecht. Wij kunnen van ons laten horen.
Willem Breedveld, (overleden) journalist bij Trouw noemde Verkiezingsdag een feestdag. En op een feestdag hoort gebak. Dus dat deed hij altijd.
Laten we van de komende verkiezingen op 16 maart ook een feestdag van de democratie maken.
En natuurlijk ben ik dolblij als u dan ook nog op GroenLinks Westerwolde stemt, maar ik ben al dik tevreden áls u gaat stemmen.
En neem dan ‘voor de verandering’ gebak bij de koffie.
Verkiezingsprogramma
Oh ja, om te weten wat GroenLinks Westerwolde van plan is de komende vier jaar: ons verkiezingsprogramma is beschikbaar: ‘…voor de verandering’. Niet alleen als pdf te downloaden, maar ook als online-document te bekijken.
Dik Koopmans,
Bestuurslid GroenLinks Westerwolde en
Nummer 7 op de kandidatenlijst