Dit keer door een motie vreemd aan de orde van het CDA, de VVD en Lijst Timmermans.
In deze motie werd gevraagd om de pilot “apart inzamelen PMD” met onmiddellijke ingang te stoppen. De uitleg hierbij was dat deze manier van inzamelen straks veel meer geld gaat kosten dat verhaald moeten worden op de inwoners van Westerwolde.
Wij zijn het voor 90 procent eens met deze stelling. De oude situatie, waarbij de oranje containers om de twee weken geleegd werden was goed. Tal van inwoners deden hun best om het plastic afval te scheiden en ja, daar zat wel eens wat vervuiling tussen.
Nu is het nieuwe grondstoffenplan vastgesteld. Niet met ruime meerderheid, zeker niet. Met één stem verschil werd het grondstoffenplan door de raad gedrukt. Maar ja, de meeste stemmen gelden, het is niet anders.
Die ene stem verschil kwam omdat de PvdA een amendement had ingediend waarbij deze pilot werd toegevoegd aan het plan. Dat trok dat ene raadslid net over de streep.
Groenlinks had in een veel eerder stadium al een toezegging gekregen van de wethouder. Dat we zouden onderzoeken wat de mogelijkheden zouden zijn voor mensen die toch graag het afval wilden scheiden en daar was het plaatsen van Grote Containers in de kernen er 1 van. Uiteindelijk hebben wij natuurlijk tegen
dit grondstoffenplan gestemd. Wij wilden graag de oranje containers bij mensen thuis houden, zodat mensen konden blijven scheiden aan de bron en straks, als we per lediging gaan betalen, zorgt dit voor minder restafval en minder kosten voor de inwoners.
Toen deze motie in raad kwam afgelopen woensdag hebben we daar ook verteld dat we het eens zijn met de stelling van het CDA maar dat het stoppen van deze pilot de oplossing niet is. Wij zijn van mening dat het college hier een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Waarschijnlijk omdat er verwacht werd dat niet veel mensen het PMD zouden scheiden. Niets was minder waar! Nu is het aan het college om met een kostenneutrale oplossing te komen die ervoor zorgt dat mensen gewoon het PMD kunnen blijven scheiden.
We snappen de zorgen van de partijen die de motie hebben in gediend. Wij hebben ze ook.
We wachten op een heldere oplossing van ons college.
Of liever nog………trek het grondstoffenplan nogmaals terug en zorg voor een uitzonderingspositie bij OMRIN. Net als de gemeente Westerkwartier. In die uitzonderingspositie kunnen we gewoon blijven scheiden bij de bron en vindt er nascheiding plaats bij OMRIN.
Het kan dus wel.
Fractie Groenlinks Westerwolde