Op de lijn, in de zon, hingen luiers die anders in de container eindigden. Deze luiers werden de dag erop weer gebruikt en daarna nog eens en nog eens. Een tastbaar resultaat. Dat is wat mij inspireert en energie geeft om door te gaan. Steeds weer te kijken of ik andere duurzamere keuzes kan maken.
HEEFT HET ALLEMAAL WEL ZIN?
Nu de gevolgen van klimaatverandering steeds vaker het nieuws halen, in tijden van crises het verschil tussen arm en rijk alleen maar groter wordt en gezondheid iets is geworden wat samenhangt met je sociaaleconomische status, is het om moedeloos te worden. Je kunt het gevoel krijgen dat het toch allemaal geen zin heeft. We zitten vast in een systeem dat rijken rijker maakt en natuurlijke bronnen van de aarde uitput. Alleen proberen een steeds betere consument te worden is dan niet genoeg.
‘POLITIEK’ IS VERANTWOORDELIJK
Overheidscampagnes met slogans als “een beter milieu begint bij jezelf” en “iedereen doet wat” proberen de bal eenzijdig bij ons te leggen. In het kapitalistische marktdenken, zijn wij allen de consument en kunnen wij de markt met verantwoorde keuzes naar onze hand zetten.
Naar het nieuws kijkend wordt duidelijk dat een socialere en duurzamere wereld echt niet iets is wat een bewuste consument wel even gaat oplossen. We hebben leiders en politici nodig die bij het bepalen van de spelregels oog hebben voor alle burgers én de planeet. Daarom stem ik al mijn hele leven (vanaf mijn 19de) op GroenLinks. In het Europees Parlement, de Tweede Kamer en in de gemeenteraad ligt de macht om echt iets te veranderen. Daar moeten groene en sociale politici de touwtjes in handen nemen voor een betere wereld.
EIGEN BIJDRAGE TELT OOK
Het ophangen van wasbare luiers was het moment dat er voor mij ruimte kwam om niet alleen naar machthebbers te kijken, maar te ervaren dat wat ik doe er ook toe doet én dat het niet perfect hoeft te zijn om er plezier in te hebben. Tijdens wandelingen afval oprapen en thuis weggooien. Van flexitariër naar helemaal geen vlees meer. Elke keer iets nieuws proberen en het vieren als het lukt om er een nieuwe gewoonte van te maken. De uitdaging aangaan om eerst een product 2ehands, dus duurzaam, op marktplaats te vinden. Zelf mijn eigen groente verbouwen, of de zoektocht naar plantaardige melk die lekker genoeg is om de echte melk te vervangen (tips welkom). Op warme truiendag de verwarming lager zetten en constateren dat een warme trui ook elk dag kan en onderzoeken hoe warm je het nou echt wilt hebben in huis.
WESTERWOLDSE ONDERNEMERS
Het is geweldig om te zien dat veel ondernemers deze keuzes mogelijk maken met het aanbieden van nieuwe duurzame producten. Ook hier in de gemeente zijn daar mooie voorbeelden van zoals PuurRineke, camping Noorderloo en energiecoöperatie STUW.
Voor mij is de volgende logische stap dat ik mij kandidaat stel voor de gemeenteraad. Ik wil de bewoners van Westerwolde inspireren en ondersteunen om een positieve impact, groen én sociaal, te maken op hun leefomgeving. In huis en tuin, straat en dorp.
Lamiek Groeneweg
3e op kandidatenlijst voor GroenLinks Westerwolde