Voorzitter,
De algemene beschouwingen van de Gemeente Westerwolde.
De gemeente die inmiddels alweer 5 jaar bestaat. Een jubileum dus. Maar valt er wat te vieren? Als je kijkt naar de geldstromen die onze kant op gaan komen, dan valt er niet zoveel te juichen. Rond 2026 duikelen we samen het ravijn in.
Landelijk gezien is er op dit moment ook helemaal niets waar we op kunnen bouwen. Een demissionair kabinet heeft niet het mandaat om hele grote, belangrijke keuzes te maken.
Het wordt spannend, en daar moeten we vooral niet van wegkijken. Dat past immers totaal niet bij onze “kop d’r veur” mentaliteit.
Laten we de kadernota er even bij pakken.
Als eerste hebben we daar het programma: Gezond en gelukkig.
De programma’s hebben trouwens allemaal zo’n prachtige naam gekregen.
Ik ga ervan uit dat we dit graag willen in onze gemeente…gezond worden en gelukkig zijn.
Maar zoals we allemaal weten zijn we dat niet altijd. Dus zijn de titels van de programma’s voor mij een wens voor de toekomst, en daar word ik blij van.
Mooi om te zien dat de onafhankelijke cliënt ondersteuning van incidenteel naar structureel gaat. Ook zien we uit naar de ontwikkelingen rondom ambulante jeugdhulp zonder indicatiestellingen.
Bij milieu valt het op dat de bodemonderzoeken naar voren komen. Maar stel dat dat onderzoek uitwijst dat de grond verontreinigd is. Wat gebeurt er dan? Gaan de plannen dan niet door? Wordt de bodem gesaneerd. En gaan we vervolgens monitoren?
Ook missen we hier een item over landbouwgif, door een oud-collega raadslid steevast gewasbeschermingsmiddelen genoemd. Kunnen we hier niks mee op gemeentelijk vlak?
Over het Noaberschap, niks dan lof. We zullen er inderdaad samen de schouders onder moeten zetten. Maar uiteindelijk kost het allemaal geld. De zorg is wel dat het bij praten blijft omdat er gewoonweg geen geld is. Hoe gaan we daar straks mee om. Of zien we de voorzieningen onder onze neus verdwijnen?
U spreekt bij het gebiedsgericht werken over inkomen voor minima. Maar hoe vangt de middenmoot de klappen straks nog op? Zij hebben hogere lasten die zij straks ook niet meer kunnen betalen.? Hoe gaan we hier mee om?
Nee, we gaan niet elke bullit langs, dat past niet in 7 minuten. Wel is het van belang dat we straks, voor de begroting, samen gaan kijken naar wat passend en mogelijk is.
We kunnen het hebben over het bomen onderhoud bijvoorbeeld. Wanneer vindt er herplanting plaats? Er worden op plekken langs de wegen bomen weggehaald, maar er komen geen nieuwe voor terug.
Bij kansen om te groeien:
Fijn dat we gaan onderzoeken naar het nieuwe bedrijventerrein bij Ter Apel. Gaan we daar in het kader van duurzaamheid meteen een pakket “huisregels” voor maken? Verplicht zonnepanelen op het dak….dat soort zaken.
En ook hier…..we bieden ruimte maar faciliteren verder niet. Hoe weten we dat er grote vraag is naar meer plekken voor MKB? Welk onderzoek wijst dat uit?
En waarom ligt de focus alleen maar op Ter Apel en omstreken? Is er aan de andere kant van de gemeente geen ruimte of behoefte?
Verder laten we het erbij…..Oh wacht…zwembad de Barlage……gaan we daar nog iets over zeggen? Tekort hier..tekort daar? Laten we er niet te veel tijd aan wijden…dat hebben we in het verleden al vaak genoeg gedaan.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. We hebben er vanavond de tijd niet voor maar ik hoop dat we informatie blijven krijgen in het aankomende jaar. Dat we continu op de hoogte zijn als raad. Dat vraagt ook inzet en passie van ons als raadsleden. Welke informatie willen we dan? En hoe vaak willen we die informatie. De werkgroepen zijn gestart en wat mij betreft is dat heel positief.
We zien dat het college probeert een stip op de horizon te zetten. De vraag blijft….hoeveel opties heeft dit college en haar gemeenteraad. Steeds meer taken worden richting de gemeente geschoven zonder bijbehorende gelden: GroenLinks Westerwolde maakt zich zorgen. Zorgen om de natuur, het onderwijs, de jeugdzorg. En de zorgen zijn echt gebaseerd op geld. We zien dat het daar aan de inzet echt niet ligt.
Het zou prettig zijn als het college deze zorgen weg zou kunnen nemen maar ik ben er bang voor.
Missen we dan nog iets in de kadernota? Als GroenLinks Westerwolde zien we graag een scherpe en duidelijke visie van het college ten aanzien van natuur en milieu, de energie transitie en energie neutraliteit. Graag de aandacht van het college hiervoor.
Tot zover voorzitter,
Eize Hoomoedt
Fractie GroenLinks Westerwolde.